.
Kályha

Az otthon közepe -- a fix pont

Mindig ott van. Mesterember jókedvében rakta; olyan mint a gyereke. Egyszeri, egyedi és megismételhetetlen. Nincs előzetes irodai tervezés. A lakásban körbenézve, imádkozva kezdte el rakni. Minden egyes darabjának külön kereste a helyét. Egy pár nap alatt szemre késznek tűnik, megmutatja az otthon közepét. De még nincs kész. Száradnia kell hetekig. Utána lassú melegítgetésekkel napokig kell edzeni a télre. Takarításnál, festésnél, vagy csak mert éppen nem tetszik és útban van, nem lehet ide-oda tologatni. Nyáron hűvös, télen meleget sugároz. Mégsem éget, mert nem forró. A fával kicsit az erdő illata is beköltözik a szobába. Az ajtaja mögött látszik a tűz. Először a gyújtós kap nagy lángra, majd a hasábfa kisebb lánggal kezd el égni. A vizes fa előbb felsír, és csak utána ropog jólesően. A kezdeti lobogó tűz átmegy hosszan tartó forró izzásba. Hallani a tűzifa halk pattogását. A viharok szele a kéményben imáját mormolja.

Hazaérkezésem után, vagy indulás előtt jól esett egy kicsit megpihenni mellette. Segített a gondolataim elrendezésében, a helyes értékrend megtalálásában. Ha egy-egy vihar után kellett rendet rakni a gondolataim, érzéseim között, volt egy biztos pont. A kályha mellől nézve egyszerűnek tűnt minden.

Most panelban lakom, ahol minden szobában van egy 10 perc alatt cserélhető tucatáru radiátor.

Nem tervezgettem. Körbenéztem, imádkoztam; majd a kályhámat ide raktam a virtuális tér közepébe.

Ez jó hely. Lehet csendes vagy állatoktól hangos. Lehet elmélkedni vagy poénkodni. Lehet kutakodni ember vagy számítógép lelkivilágában. Lehet nézni a múltat vagy lehet szemlélni a jelent vagy lehet a jövőt találgatni. Lehet megdöbbenni vagy mosolyogni. A meséket lehet átélni vagy lenézni. Lehet, hogy sorrendben a végére került, lehet, hogy helyileg az utolsó sorokba került, de nem utolsó sorban az eddigi „vagy”-ok (nem tévesztendő össze az „eddig vagyok”-kal!) lehetnek kizáró vagyok (nem én vagyok kizáró vagy :-) kirekesztő) vagy lehetnek megengedő „vagy”-ok (magasban a labda, lehet lecsapni!).

Impresszum
Budapest, 2017. április 13. (csütörtök)
mcTom.hu
Oldal tetejére Kezdőlap Oldaltérkép