IskoláimÁltalános iskola (“nyócker“ -- Jázmin utca)

Vali néni volt a korszak legjobb matematika tanára. Mindenki tudta az anyagot, és a Práter utca közvetlen közelsége és a tanárnő csendes stílusa ellenére csend, és rend volt az óráin.Gimnáziumi érettségi (budapesti Piarista Gimnázium)

Akkor még (erodálódó Kádár-rendszer) a Budapest VIII. kerületében volt a gimnázium, a Mikszáth Kálmán téren.Betanított kézi ívhegesztő

Gyakorlatilag kerítések, virágtartók és hasonló nem kritikus szerkezetek hegesztésére adott felhatalmazást. Kritikus szerkezetek (lépcső, korlát...) hegesztéséhez csak arra jogosult és felhatalmazott személy(ek) felügyelete, ellenőrzése alatt volt lehetőség.ELTE TTK (matematika - technika)

A szombathelyi egyetem nem vett át; a negyedik félévet a matematika tanszék nem ítélte lezárhatónak. A sors iróniája -- Isten humora --, hogy pont ebben az időszakban tanítottam matematikát magántanítványoknak, és egy osztálynak is.Vitorlás és motoros kedvtelési célú hajóvezetői bizonyítvány

Az elméleti (teszt)vizsga után, a balatoni (Siófok) kikötőből indulás, majd egy nagyobb kör után kikötés.Barlang I.

A vizsga elméleti részéhez ismerni kell a különböző barlangok életét. Hogyan keletkeznek, időközben hogyan változnak, mi várható, és hogyan pusztulnak el. A járatok jellemzői (irány, hossz, forma, felszín, összetettség, éghajlat) milyen múltat takarnak, és milyen jövőt sejtetnek. Ismerni kell a térképek információtartalmát, és korlátatit. Képesnek kell lenni a jellemző balesetek megelőzésére, a megtörtént balesetekben a segítségnyújtásra; látni kell az odavezető okokat, és a következményeit. El kell fogadni a barlangász csapat szabályait, tisztában kell lenni a szabályok szellemével, céljával és a kivételekkel. Tudni kell a kötél alapvető viselkedési formáit. (Melyik csomó mire használható, és mennyivel gyengíti a kötelet; melyik kötél mennyire törhető meg, mennyire terhelhető, és milyen irányban; mi a statikus és a dinamikus terhelés, mikor melyikre kell számítani, és mi a következménye egy esetleges tévedésnek.) Tisztában kell lenni az alapvető barlangi élővilággal. Képesnek kell lenni az emberi jelenlét által okozott károk megelőzésére, felismerésére, és elhárítására.

A gyakorlati részben a felszerelés összeállítása, kötéltechnika (ereszkedés, mászás -- géppel, gép nélkül), a térkép használata, állóképességi és ügyességi feladatok voltak (a kijelölt útvonalat időre kellett végigjárni).
Közút B kategória jogosítvány

Az elméleti (teszt)vizsga után, Budapest VIII - IX. kerületében mentünk egy kis kört a kötelező rutinfeladatok után.Minősített kézi ívhegesztő

Kritikus szerkezetek hegesztésére is adott felhatalmazást. A hegesztési varrat minősége garantált, akár röntgennel, akár ultrahanggal is lehetett ellenőrizni (volt olyan előírás, ahol kötelező is volt). A minősített varrat mellett ott kell legyen a hegesztő saját azonosítója, amit egyedi gyártásban készült beütő szerszámmal tesz oda.

A minősítésben szigorúan megkötik az elektróda fajtáját, különbséget tesznek lemez és cső; vékony és vastag anyag; vízszintes a függőleges és a haránt irány; egyenes és sarokvarrat között. Vannak kategóriák, amik (egy irányban) átjárhatóak, és vannak egymást kizáró kategóriák.

A minősítés akkor érvényes, ha két éven belül volt roncsolásos vizsgálattal is ellenőrzött és dokumentált munka -- vagy kimondottan a vizsgá(lat)ra készített teszt; és fél éven belül volt roncsolásmentes vizsgálattal ellenőrzött és dokumentált munka.Számítógép programozó

Az akkor legújabb, legjobbnak tartott objektumorientált Turbo Pascal (a Delphi elődje) nyelvet oktatták.IT rendszergazda (OKJ 54-481-04)

A tanfolyamot tartó oktatót két-három hónap alatt sikerült meggyőzni arról, hogy a Linux kezelhető, jó és barátságos. Eleinte "barátját" (gOOgle) kérdezgette, hogy mit mondjon a tanulóknak. Aztán kicsit mi is -- a tanulók -- támogattuk. Súgtunk, hogy mit kérdezzen a "barátjától". A tanfolyam közepére a saját gépére Debiant is telepített, majd a tanfolyam végére már elsőleges rendszerré léptette elő. Volt vele dolgunk, de megérte, és a végén örülhettünk. :-)


Vizsgára csak az mehet, aki a következő modulzárókat sikeresen teljesíti:


OKJ vizsga feladatai:


A szakképzéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok) (FEOR számmal: Megnevezéssel)
Impresszum

Budapest, 2017. április 13. (csütörtök)
mcTom.hu
Oldal tetejére Kezdőlap Oldaltérkép